Eerste Graaf van Loonstraat 6a – 5921 JC – BLERICK

Geboorte datum 27-11-1924
Datum overlijden 04-02-2018

 

Zr. Berdina was de derde in een gezin met 9 kinderen. Ze had hier volgens eigen zeggen een goede jeugd. Toen ze tegen haar vader zei dat ze graag in een klooster wilde treden zei die in eerste instantie “nee”, maar uiteindelijk stemde hij toe en op 2 februari 1942 trad ze in bij de zusters van de Congregatie van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl.

Na het noviciaat werkte zij als kleuterleidster in Tegelen, Utrecht, Blerick en Spekholzerheide. Daarna werd haar gevraagd om een cursus te volgen voor onderwijs aan zwakzinnige kinderen. Zij volgde in Ottersum een stage van zes weken. In 1968 slaagde zij voor het examen in Tilburg, maar zij was al overgeplaatst naar Venray om een zieke zuster te vervangen. Zij werkte hier samen met zr. M. Josephine. Zij was bij de kleintjes en zr M.Josephine bij de grotere meisjes. Het was een fijne tijd, waaraan ze goede herinneringen had. In 1970 verhuisde de hele groep naar Ottersum.

In 1975 verhuisden beide zusters naar Boxmeer, waar ze samen in een huis woonden. Zr. M.Josephine ging als verpleegster werken in “het Kasteel” bij de zusters van Julie Postel en zr. Berdina kreeg werk in de Weijer in Boxmeer waar ze leiding gaf aan jonge mensen. Toen zr. M. Josephine in het verpleeghuis moest worden opgenomen, kwam zr. Berdina in de Postelhoeve wonen. Met veel liefde en geduld zorgde ze voor zr. M. Josephine toen ze ziek was en ook andere medemensen mochten op haar trouw en liefde rekenen. Maar ze kon fel reageren als ze het niet eens was met zaken die volgens haar anders moesten gaan.

Zr. Berdina had goede contacten met de zusters van Julie Postel. Zij hield van zingen en was bij het zusterkoor en ook lang bij het kasteelkoor. Zij deed vrijwilligerswerk in Sint Anna .Men kon altijd een beroep op haar doen .De laatste jaren waren moeilijk voor haar. Ze moest hulp van anderen accepteren, terwijl ze eigenlijk alles zelf wilde doen. Langzaam moest ze alles loslaten.