Eerste Graaf van Loonstraat 6a – 5921 JC – BLERICK

Combinatie religieus leven en een taak

Door de tijd heen hebben veel zusters gebouwd aan zaken waarmee ze anderen van dienst konden zijn: in het onderwijs, in de verpleging en verzorging, in het maatschappelijk en pastoraal werk of door ondersteunende diensten die in iedere communiteit bijdroegen tot het goed functioneren van het geheel. Het is: “Ora et labora”, bid en werk.
De noden van nu hebben een ander gezicht dan in het verleden. Lag de zending van de religieuzen vroeger in werken, nu ligt die vooral op spiritueel vlak: samen het geloof vorm geven en dat erfgoed doorgeven. Ook is er juist nu van buitenaf veel belangstelling om te delen in dat erfgoed.

Op een bijeenkomst van besturen, waar het thema “zorg” behandeld werd, gaf Andries Baart uitleg over zijn doordachte “Presentietheorie”. Daarbij gaat het om aandachtige aanwezigheid, om als bekwaam en hartelijk mens open te staan voor de ander, met hem mee te bewegen op zijn ritme en niet weg te vluchten als het moeilijk wordt, maar het uit te houden met elkaar.

Wat we ook op onze hoge leeftijd vooral nog kunnen, ieder op onze eigen plek, is zorgen dat we present zijn voor elkaar en voor allen die we ontmoeten, met de gaven en mogelijkheden die we hebben.