Eerste Graaf van Loonstraat 6a – 5921 JC – BLERICK

Geboorte datum 17-11-1917
Datum overlijden 13-02-2014

Zr. Bernardino werd geboren op 17 november 1917 in Dinxperlo, een dorp vlakbij de grens met Duitsland. Haar vader was Nederlander en haar moeder was een Duitse. Slechts enkele jaren woonde ze in Dinxperlo. Het gezin verhuisde naar Borkenwirthe in Westfalen, in Duitsland, waar ze haar jeugd doorbracht. Later verhuisde het gezin nog eens naar Knappheide in het Rijnland. Zr.Bernardino was het tweede kind van de negen. Het was een eenvoudig boerengezin waarin ze opgroeide en waar de kinderen op tijd mee moesten helpen met datgene wat ze konden doen. Het was een mooie jeugd vertelde ze altijd. Ze voelde zich aangetrokken tot het religieuze leven en omdat ze Nederlandse was kreeg ze in Münster het advies om in te treden in Nederland.

Op 24 augustus 1937 deed ze haar intrede bij de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl. In 1949 trad zr.M.Catharine, een zusje van haar, ook bij de Congregatie in. Het bracht de familie dichterbij.
Na het noviciaat bleef ze gewoon in Steyl, ze werd nooit overgeplaatst en dat mag gerust als uitzondering beschouwd worden. Begonnen is haar verhaal in Steyl in de grote serre, waar ze samen met andere zusters, bloemen en planten kweekte, voor in de tuin. Ze hield ervan plantjes te stekken en weer op te kweken tot grote planten met mooie bloemen en vruchten. Ze werkte in deze serre van 1940 tot 1952. Toen kreeg ze de hoofdzorg in de tuin.
Ze volgde een cursus voor fruit, groente en sierteelt en kreeg daar op 31 maart 1956 een getuigschrift van. Er was veel werk, er was een boomgaard en een groentetuin en later moest dit plaats maken voor een mooie siertuin. Ze deed alles, klimmen in bomen als dat nodig was, zaaien, snoeien en spitten. Ze genoot enorm van dit werk. Toch was het niet het enige wat ze te doen kreeg. De overste vond het belangrijk dat ze rijles ging nemen en op 3 mei 1956 kreeg ze haar eerste rijbewijs en was zo de eerste chauffeuse van de Congregatie. Het opende de wereld voor haar, want ze mocht overal naar toe reizen als de Overste naar een vergadering, bezoek of visitatie moest in binnen of buitenland. Ze was vrolijk en opgeruimd, een zuster die overal graag gezien werd.
Ze was muzikaal en op een gegeven moment besloot men om haar een muziekstudie te laten doen.
Ze bekwaamde zich in het spelen op het orgel en behaalde de 3de graad elektrisch orgel. Ze gaf leiding aan het koor en zangles. Op de lijst met werkzaamheden staat bij zr.Bernardino vanaf 1977 tot 2006; Bloemen, Muziek en Chauffeur. Ze was erg gehecht aan het plaatsje Steyl waar ze iedereen kende. De laatste jaren in Steyl woonde ze samen met haar zus, zr.M.Catharine. Ze zorgden samen nog vele jaren na het vertrek van de zusters uit het st.Jozefklooster voor de tuin en het kerkhof van de zusters. In “haar” tuin werden appartementen gebouwd en huizen. Maar ze had goed contact met de bewoners en de zorg voor het kerkhof was beide zusters dierbaar. Het deed pijn toen ze dit achter moesten laten maar ze wisten dat het altijd goed verzorgd werd ook na hun verhuizing.
21 september 2006 verhuisde ze, samen met zr.M.Catharine, naar sint Anna in Boxmeer. Ze kwam bij de groep Providentia.
Een groot voordeel van het verhuizen naar Boxmeer was dat de familie nu dichterbij woonde. Goch is niet zover van Boxmeer af en vaak kwamen ze hen opzoeken. Haar zusjes, haar broers en nichtjes en neven, ze zag ze allemaal graag komen.
Veel, heel veel heeft ze gebeden. In het begin kon ze moeilijk wennen aan , niks meer hoeven doen, genieten zonder meer. Het was voor de harde werker, die altijd wel de zorg ergens voor had gehad moeilijk te accepteren. Wel kon ze het bij God brengen en vragen om kracht en ze genoot van de mooie diensten in de kapel van st.Anna.