Eerste Graaf van Loonstraat 6a – 5921 JC – BLERICK

Geboorte datum 05-09-1921
Datum overlijden 05-06-2017

Zr. Johanna groeide op in Vlierakker in een boerengezin als jongste van 9 kinderen. Haar vader kenmerkte zij als een nuchter en realistisch persoon en ze dacht dat zij deze karaktertrekken geërfd had.

Op 2 februari 1941 trad ze in bij de Congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Steyl. De doelstelling van de conregatie sprak haar aan: hulp geven aan verwaarloosde, arme jeugd en oude mensen. Al tijdens haar noviciaat mocht ze beginnen aan de studie voor ziekenverpleging A in het ziekenhuis van Tegelen. Zij behaalde dit diploma in 1944.het werd gevolgd door de kraamaantekening en de stafaantekening.Zij werkte ruim 25 jaar in het Tegelse ziekenhuis. De tijd na oorlog was mooi ,maar ook zwaar. Ze zei hierover het volgende:

“Jongeren van nu kunnen zich geen voorstelling vormen over hoe het in die dagen eraan toeging. Ik werkte daar 7 dagen in de week soms letterlijk dag en nacht. Van alles heb ik gedaan. Ik was verpleegkundige, vroedvrouw, operatieassistente, noem maar op! Een tijdlang was ik verantwoordelijk voor het toedienen van narcose”.

In 1969 kwam ze naar het moederhuis in Steyl waar ze tot taak had het vervoer van de bejaarde zusters te verzorgen. Zo werd ze een bekende figuur in Tegelen en omstreken. In de vakantieperiode reed zij de zusters rond in de omgeving. Ze hadden dan veel plezier.

In 1986 verhuisde zij naar Doetinchem.waar haar zus in het verpleeghuis was opgenomen. Zij deed daar vrijwilligers werk en zorgde voor haar zus. In 2007 kwam ze naar Blerick. Het was voor haar een grote overgang, maar ze was blij met de aandacht en de goede zorgen, want lichamelijk ging het minder goed. Uiteindelijk ging ook zij naar Boxmeer. De laatste jaren waren moeilijk. De oude dag kwam ook bij haar met gebreken. Het horen en het zien werd minder,evenals het geheugen. De levenslust verdween en ze werd stiller. Vieringen in de kapel sloeg ze niet over. Op Pinkstermaandag tijdens de Eucharitieviering heeft de Heer haar geroepen.