Eerste Graaf van Loonstraat 6a – 5921 JC – BLERICK

Geboorte datum 14-8-1920
Datum overlijden 17-9-2018

Op het leven van zr. Virgo kan men met bewondering terugkijken, want zij had een boeiend leven. Zij, Johanna Barkey, werd geboren in Pye bij Osnabrück. Haar zus Maria, zr. Leonie, was toen al 27 jaar oud en al verschillende jaren in het klooster in Nederland. Hun ouders hadden inmiddels een groot gezin en ze moesten hard werken om de kost te verdienen. Toch wilden ze hun kinderen laten studeren. Johanna ging haar oudere zus achterna en vertrok naar het internaat in Nederland, waar ze haar mulodiploma haalde. Ze verlangde ernaar om ook in te treden en dat deed ze op 2 februari 1938 in Steyl. Na haar noviciaat studeerde ze in Blerick voor onderwijzeres. In 1945 begon zij in het onderwijs en daar werkte ze tot 1979, eerst als onderwijzeres later als hoofd van een school. Zo kwam ze op verschillende plaatsen terecht: o.a. in Tegelen, Lierop ,Neer, Arcen, Venray, Spekholzerheide en Horst- America.

Zij vond het geweldig om met kinderen te werken en goed onderwijs vond ze de basis, die een kind nodig had om vooruit te komen in het leven. Als hoofd van de school vroeg ze veel van haar collega’s en die hadden daar wel eens moeite mee. Zij overschreed soms haar eigen grenzen en dan moest ze even afstand nemen. Het was moeilijk voor haar om zich te ontspannen. Ze las heel veel en dacht diep na over alles, vooral over hoe zij daar vanuit haar roeping op kon reageren. Vooral de veranderingen op religieus gebied en in de geloofsbeleving waren moeilijk voor haar.

Na haar pensionering moest ze naar andere taken omzien en dat kostte veel moeite. Gelukkig kon ze bijlessen gaan geven op verschillende plaatsen. Zo kon ze er weer zijn voor anderen. Toen ze ouder werd vond ze innerlijk meer rust om in stilte te genieten van heel veel dingen.