Eerste Graaf van Loonstraat 6a – 5921 JC – BLERICK

Zr. M.Martha: Na de eerste geloften heb ik zeven jaar in het klein seminarie in Apeldoorn gewerkt. Ik had daar de zorg voor vier heren. Na die jaren was ik nog zeven jaar in het ziekenhuis in Tegelen aan de poort. Vervolgens ben ik 36 jaar in de missie geweest, in Malawi, Afrika.
Deze jaren waren de mooiste tijd van mijn leven. Ja, het was een mooie tijd, maar niet altijd gemakkelijk, vooral niet in het begin; geen licht en geen goed drinkwater.

Iedere dag ging Pater Vonken met een grote melktuit ergens aan een pomp water halen voor het koken en om te drinken. Ook de taal was in het begin een groot probleem.

Over ons werk het volgende: Zr. Eltrudis en Zr. M. Bernadet waren beiden vroedvrouw en verpleegster. Die hadden vanaf de eerste dag al werk genoeg. Een onderwijzer die Engels verstond, vertaalde de klachten van de mensen in het Engels. Zo konden de zusters de mensen helpen.

Zr. Virginia was een onderwijzeres. Ze begon maar direct de inlandse taal te leren en heel gauw kwamen de eerste leerlingen.

Koken hoefde ik niet te doen, want we gingen iedere dag bij de paters eten. De was moesten we doen op 3 stenen, in een halve benzinedrum, op een wasbord en vervolgens strijken met een houtskool ijzer.

Onze woonvertrekken schoonhouden was mijn werk in het eerste jaar.

Toen het eerste gedeelte van het ziekenhuis klaar was, lag mijn werk daar in de kinderafdeling. Later, toen we leerling-verpleegsters kregen, ben ik overgegaan naar het zustershuis om al het werk te doen wat daar te doen was. Ook om de armen die altijd hun toevlucht zochten bij de zusters, te helpen zo goed als ik kon. Een vriendelijk woord en de tijd die je nam om geduldig naar hun problemen te luisteren, deden hun al goed.

Al die ervaringen in deze 36 jaar zijn voor mij een grote ervaring geweest en een grote rijkdom. Ik denk dat ik van deze mensen in hun armoede veel heb kunnen leren. Ik ben dankbaar voor deze 36 jaar dat ik in Malawi heb mogen zijn, dankbaar voor wat ik mocht zijn en doen voor deze arme mensen, die ook weer vaak een voorbeeld mochten zijn voor mij. Dit heeft mijn leven rijk gemaakt.